Tinerete pana la 120 de ani
Stiati ca omul este programat genetic sa traiasca 120 de ani ? Dar, cati dintre noi ajung la aceasta varsta ? Singuri reusim sa ne scurtam viata si asta datorita greselilor noastre in ceea ce priveste modul de viata. O viata dezorganizata, privata de odihna suficienta, cu mese haotice, nesanatoase, sedentarismul, un job stresant, isi lasa amprenta asupra noastra. Studiile, au demonstrat insa, ca o viata echilibrata, poate intarzia procesul imbatranirii.
Se pare deci, ca depinde doar de noi sa facem cele mai bune alegeri legate de stilul de viata, asa incat sa ne bucuram de o viata de calitate, sa ramanem sanatoase si frumoase si sa prevenim imbatranirea prematura. Sa avem grija de corpul nostru si sa incercam sa ne pastram tineretea, vitalitatea si pofta de viata, pare a fi solutia perfecta care ne poate ajuta sa intarziem efectele trecerii timpului.
Care sunt semnele imbatranirii ?
Multe dintre noi suntem preocupate mai mult de aspectul exterior si mai putin ne gandim la schimbarile prin care trece organismul nostru, cu fiecare an.
Cu toate ca am vrea sa ramanem vesnic tinere, nu putem opri trecerea timpului si este imposibil sa oprim transformarile prin care trecem an de an. Semnele care anunta imbatranirea sunt aceleasi pentru fiecare dintre noi, dar uneori acestea pot apare mult mai repede decat ne-am dori: slabirea vederii, auzului, caderea sau incaruntirea parului, aparitia ridurilor, scaderea masei musculare, aparitia straturilor de grasime, scaderea libidoului, fragilizarea oaselor, tulburari de memorie.
Stii ce varsta ai tu ?
Fiecare dintre noi stim bineinteles ce varsta avem (varsta din buletin sau varsta cronologica). Dar, de cele mai multe ori varsta din buletin nu coincide cu varsta psihologica sau cea biologica.
Varsta psihologica, se reflecta in modul in care ne simtim si ne comportam.
Varsta biologica, se refera la modificarile ce apar in organism odata cu imbatranirea. Aceste modificari pot sa apara la unele persoane mai devreme si la altele mai tarziu, astfel incat exista persoane batrane biologic la varsta de 35-40 de ani sau de preferat, persoane tinere biologic la 60 de ani sau mai mult, care imbatranesc frumos si arata cu cativa ani mai tineri decat sunt in realitate.
Cum te simti: tanara sau batrana ?
Chiar daca ai o varsta mai inaintata, dar iti place sa fii activa, sa faci miscare, sa fii preocupata de tot ceea ce este nou, atunci te poti considera tanara, din punct de vedere psihologic. Ceea ce conteaza este sa te simti bine in pielea ta.
De ce imbatranim ?
Exista mai multe teorii ale imbatranirii, care explica diferite aspecte ale acestui proces fiziologic, printre care teoria genelor specifice ale imbatranirii, teoria mutatiei somatice, teoria imunologica, neuroendocrina, teoria factorilor externi sau teoria radicalilor liberi. Imbatranirea este conditionata de bagajul genetic si in acelasi timp este influentata de factorii externi. Daca mostenirea genetica nu o putem influenta, agresorii externi ii putem controla in mare parte si elimina.
In urmatorul numar al revistei Lady Personality, vom dezbate pe larg modificarile care apar in organismul nostru odata cu trecerea timpului.