Rasul – cel mai bun medicament

Rasul – cel mai bun medicament

Stiai ca rasul este unul dintre cele mai bune medicamente?

Chiar daca lumea e intr-o perioada de criza e bine sa cauti motive sa zambesti sau chiar sa razi. Beneficiile sunt multiple si iti vor umple viata.

Rasul are o calitate magnetizanta. Atunci cand eram copii, gravitam in jurul acelor copii care se distrau cel mai bine (copiii de 5 ani rad de 20 pana la 100 de ori pe zi).

Atunci cand ajungem adolescenti, vrem sa ne alaturam celor care ne fac sa radem. Si, mai tarziu, de multe ori ne-am dori sa stam alaturi de o gasca haioasa, in cantina unde se ia masa. De cele mai multe ori acea gasca e inlocuita la maturitate de colegi sau sef.

Rasul poate crea legaturi unice intre oameni. Precum cascatul, rasul e molipsitor. Atunci cand radem , tensiunea arteriala scade, sangele si oxigenul trec mai usor prin arterele coronare si celulele imunitare isi cresc abilitatea de aparare improtriva virusurilor si a cancerului.

Rasul functioneaza foarte bine pe moment, insa are efecte si pe termen lung.

Ce beneficii are rasul?

  1. Scade presiunea arteriala
  2. Creste circulatia sangelui si a oxigenului prin aterele coronare
  3. Ofera antrenament pentru diafragma si musculatura abdominala, respiratorie, faciala, cea a picioarelor si cea a spatelui
  4. Reduce anumiti hormoni ai stresului, de exemplu cortizolul si adrenalina
  5. Protejeaza impotriva infectiilor respiratorii – reduce chiar si frecventa racelilor
  6. Imbunatateste memoria si procesul de invatare
  7. Imbunatateste starea de alerta, creativitatea si memoria.

Umorul si creativitatea functioneaza in acelasi mod, spune William Fry din Universitatea Standford. Tot el, spune ca rasul creeaza relatii intre doua elemente deconectate si angajeaza tot creierul in asta.

Umorul functioneaza rapid. La mai putin de jumatate de secunda in care ai fost expusa la ceva amuzant undele electrice se propaga prin intermediul functiilor cortexului cerebral. Emisfera stanga analizeaza cuvintele si structura glumei, pe cand emisfera dreapta „se prinde”, intelege gluma. Aria vizuala din lobul occipital creeaza imagini, sistemul limbic te face fericita fiindca se ocupa de partea emotionala, iar sistemul motor te face sa zambesti sau sa razi.

Asadar, te invit sa razi. Fa ceva ce iti provoaca ras: vizioneaza un film haios sau spune o gluma buna. De ce sa pierzi vremea facand lucruri care iti provoaca tristete, cand poti sa le alegi pe cele care iti proavoaca buna dispozitie?

 

Articole relevante

Imparte

Despre autor

Imi place femeia care isi doreze sa evolueze pe toate planurile si sa isi traiasca viata in armonie. Cu toate cred ca ne dorim sa ne traim viata intr-un mod frumos, cu cat mai multe momente incantatoare . Vreau sa traiesti si tu magia vietii. Vino alaturi de mine in aceasta calatorie.

(0) Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*