Imbatranirea prematura si radicalii liberi

Imbatranirea prematura si radicalii liberi

Una din teoriile care azi este dezbatuta pe larg si acceptata, este cea a radicalilor liberi, molecule care par a avea un rol major in procesul de imbatranire. Aceasta teorie, a fost descrisa inca de acum 50 de ani, dar mult timp a fost ignorata. Radicalii liberi sunt molecule, ce poseda un electron impar, caracterizandu-se printr-o mare instabilitate si reactivitate chimica. Acestia incearca sa se ataseze de alte molecule, pentru a capta un electron si pentru a anula sarcina electrica. Organismul produce in mod normal radicali liberi, in procesul de obtinere a energiei, dar si in urma actiunii nocive a unor factori externi.
Care este parerea specialistilor?
Specialistii considera ca o celula umana este atacata de 10.000 de radicali liberi pe zi, iar efectul pe care acestia il creeaza, constituie stresul oxidativ, proces care apare atunci cand producerea de radicali liberi, este mai mare decat capacitatea de protectie, oferita de antioxidanti.Radicalii liberi ataca toate celulele organismului, fiind implicati in etiologia unor maladii moderne cronice (obezitate, diabet), afectiuni degenerative, boli cardiovasculare, functionarea defectuoasa a sistemului nervos si imunitar.
De unde apar radicalii liberi?
Exista numeroase surse de radicali liberi: fumatul, stresul, consumul exagerat de alcool, alimente procesate, aditivii alimentari, poluarea atmosferica, radiatii solare. Multi dintre acesti factori ii putem controla.
Cum reactioneaza organismul ?
Organismul nostru incearca sa neutralizeze efectele provocate de radicalii liberi inainte de a fi prea tarziu si sa protejeze celulele. Acizii nucleici, purtatori ai informatiei genetice, par a fi preferati de radicalii liberi, fapt care duce la mutaßii genetice si la cancer (inmultirea necontrolata a celulelor modificate). Invingatori in lupta cu radicalii liberi, raman antioxidantii, molecule care intervin in reactiile in lant provocate de radicalii liberi. Acestia sunt sintetizati de organism sau adusi prin alimentatie, dintre care cei mai importanti ar fi: vitamina E, seleniul, coenzima Q10, vitamina C. Atacurile radicalilor liberi au loc permanent in organism si consuma o mare cantitate de antioxidanti. De aceea, trebuie sa ii aducem in permanenta prin alimentatie sau suplimente alimentare pentru a permite procesul de distrugere a radicalilor liberi in exces.
Putem invinge radicalii liberi ?
In mod normal, organismul uman poseda multiple mecanisme prin care neutralizeaza actiunea radicalilor liberi si combat efectele oxidarii. Radicalii liberi ar fi foarte toxici pentru celule, daca nu ar exista substante capabile sa-i neutralizeze.Pe masura ce imbatranim, insa, capacitatea de aparare a organismului scade si tesuturile acumuleaza produsii finali ai degradarii oxidante. Daca sistemul oxidant nu mai face fata, radicalii liberi pot declansa in organism o reactie negativa in lant, prin care se produce atacarea ADN-ului uman si modificarea noilor celule, impiedicarea proceselor celulare necesare pentru buna functionare a organismului si a diviziunii celulare normale.
Cum se apara organismul nostru ?
Organismul lupta impotriva acestor molecule cu ajutorul antioxidantilor. Acestia, pot fi sintetizati de organism, sau adusi printr-o alimentatie corespunzatoare. Atentie, insa la modul de preparare: cu cat alimentul este mai simplu preparat, cu atat cantitatea de substante antioxidante prezente, va fi mai mare. Obiceiul de a praji alimentele, se pare ca favorizeaza imbatranirea
afectand nu numai silueta, ci si starea de sanatate a organismului.Nutritionistii ne recomanda sa preparam alimentele la abur sau la cuptor, pentru a conserva cat mai mult vitaminele si mineralele.In urmatorul numar al revistei Lady Personality, veti afla cum putem invinge radicalii liberi.

Articole relevante

Imparte

Despre autor

Imi place femeia care isi doreze sa evolueze pe toate planurile si sa isi traiasca viata in armonie. Cu toate cred ca ne dorim sa ne traim viata intr-un mod frumos, cu cat mai multe momente incantatoare . Vreau sa traiesti si tu magia vietii. Vino alaturi de mine in aceasta calatorie.

(0) Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*