Femeia de azi

Femeia de azi

 Nu stiu daca esti fiica, sotie sau mama, dar cu siguranta esti femeie. Cu toate ne dorim sa fim sanatoase si bineinteles frumoase. Fiecare dintre noi gandeste asa.
Incercam sa ne impartim intre  munca noastra si familie, acordand fiecareia importanta meritata. Vrem sa avem o cariera care sa ne aduca satisfactii. Vrem sa ne crestem copiii frumos, vrem sa fim iubita perfecta. Ne gandim mereu ce sa facem ca sa le fie bine celor din jurul nostru, luam totul de la capat daca este nevoie. Dar nu e deloc usor sa-ti imparti timpul intre treburile casnice, educatia copiilor, sot, indatoririle fata de parinti, serviciu si pe deasupra sa mai arati si bine. Avem un ritm de viata alert, muncim foarte mult, nu ne ajung cele 24 de ore, chiar daca incercam sa facem mai multe lucruri deodata. Iar inconjurata de atatea griji, simti ca nu mai poti face fata. Oare cei din jurul nostru isi dau seama ce eforturi facem zi de zi pentru a duce la bun sfarsit toate incercarile pe care viata ni le pune parca pentru a nu ne plictisi ? Dar toate aceste incercari, ne intaresc, ne maturizeaza, in esenta suntem femei puternice si in acelasi timp extraordinar de sensibile.

Si totusi…ce se intampla?

In activitatea noastra de zi cu zi, avem in permanenta senzatia ca timpul trece prea repede, ne simtim chiar vinovate daca nu am reusit sa le facem pe toate. Poate nici nu ne dam seama ca a mai trecut o zi in care ne-am acordat prea putin timp pentru relaxare. Ne intrebam totusi de ce ne doare capul sau stomacul, de ce suntem irascibile si ne rastim cateodata la cei dragi?  De ce ne simtim coplesite si obosite? Unele dintre noi neglijeaza poate si controlul periodic la medic.
Se pare ca nu ne dam seama ca aceste reactii sunt consecinta stresului, acest inamic greu de evitat, care face parte din viata noastra de zi cu zi si caruia  fiecare incercam sa ii facem fata cum putem.
Se pare ca nu ne dam seama ca organismul nostru incearca sa ne spuna ” ceva nu este in regula.”

Ce este stresul ?

Stresul este definit ca fiind un factor (sau ansamblu de factori) care provoaca organismului uman o reactie anormala si este resimtit de noi ca o stare de tensiune, încordare si disconfort. Autorul conceptului de „stres”, este medicul Hans Selye, acesta fiind cel care a emis ipoteza ca stresul este o cauza majora a imbolnavirii. Asta se intampla in 1936, iar concluzia medicului a fost “Important este nu ceea ce ti se intampla, ci felul in care reactionezi”.
Asadar, specialistii sustin ca important nu este factorul care cauzeaza stresul, ci modul în care raspundem acelui agresor.

Cum reactioneaza organismul in conditii de stres?

In conditii de stres, organismul genereaza un raspuns de tip „lupta sau fuga” si secreta hormonii de stres, iar consecinta imediata este cresterea frecventei cardiace, cresterea pulsului, transpiratia, anxietatea.
Daca suntem supusi stresului perioade lungi de timp, apar durerile de cap, ametelile, tulburari de vedere, dureri ale cefei si umerilor, stresul fiind un factor declansator a numeroase afectiuni. Ne concentram mai greu si chiar observam ca memoria ne joaca feste. Suntem cuprinse de neliniste, iritabilitate, descurajare si parca nu ne putem controla gandurile.

Care sunt statisticile?

Statisticile arata ca persoanele stresate sunt predispuse la boli de nutritie, afectiuni cardiace, ulcer gastric, diabet, migrene, insomnii si chiar infertilitate. Potrivit unui studiu desfasurat în Statele Unite ale Americii si în China, stresul ar putea chiar sa stimuleze cresterea celulelor canceroase, studiile relevand faptul ca genele mutante, despre care se stia ca declanseaza cancerul, pot fi activate de catre stres. O serie de studii confirma chiar existenta unei legaturi directe intre dezvoltarea paradentozei si starea de stres cronic.
Veti putea afla pe larg, care sunt cele mai simple metode prin care putem combate stresul si care stau la indemana tuturor din primul numar al revistei ,,Lady Personality”, care va aparea in luna septembrie.

Articole relevante

Imparte

Despre autor

Imi place femeia care isi doreze sa evolueze pe toate planurile si sa isi traiasca viata in armonie. Cu toate cred ca ne dorim sa ne traim viata intr-un mod frumos, cu cat mai multe momente incantatoare . Vreau sa traiesti si tu magia vietii. Vino alaturi de mine in aceasta calatorie.

(0) Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*