De unde vin bunele maniere?

De unde vin bunele maniere?

De mici copii suntem invatati sa luptam pentru ceea ce ne dorim sa obtinem cu adevarat,  sa ajungem pe cele mai inalte culmi profesional, atat in cariera, dar la fel si in relatiile pe care le avem, fie ele personale sau profesionale, de iubire sau de prietenie, aspiram sa ajungem departe, sa fim sinceri, autentici. Desi nu sunt adepta regulilor, exista anumite norme necesare pentru ca nu traim singure, ci coexistam intr-o societate.

Ei bine daca vorbim despre  ”a fi o lady”, desigur ca vorbim si despre maniere, bune maniere

Inainte de a intra si a ne juca, accepta, invata si adopta anumite reguli de bune maniere din acest vast domeniu e bine sa stergem putin praful, sa deschidem usile trecutului si sa vedem de unde au pornit aceste reguli si apoi usor-usor sa ne unduim cu ele, sa vedem daca ni se potrivesc, daca mai sunt valabile pentru zilele si societatea in care traim.

Sa pornim la drum, accesorizate cu pamatuful de indepartat praf, cu atentie si cu grija, fiindca, daca vom fi atente vom descoperi « uneltele » care apar in desavarsirea noastra ca femei cu personalitate.

Asadar, se considera ca prima carte despre bune maniere a fost scrisa in jurul anului 2400 I.H. de catre edilul Egiptului Ptah-hotep. Codul bunelor maniere de azi isi are radacinile in perioada Antichitatii, odata cu aparitia teatrului, agorei si a forumului. Miscarile corpului erau cele care contau in mod special, fiindca ele exprimau nobletea si perfectiunea spiritului.

Evul Mediu vine cu ceva schimbat in simbolistica gesturilor; se considera ca ele reprezinta interiorul omului, sufletul, totodata ele tradau virtutile, slabiciunile si viciile. Omniprezenta Divinitatii, din perspectiva crestina, impune intr-un fel respectarea regulilor de bune maniere indiferent daca indiviul se gaseste in spatiul public sau privat deoarece Dumnezeu il supravegheaza.

Confucius, nu putea tolera sugestia conform careia virtutea in sine ajunge fara politete, el le considera inseparabile si spunea ca virtutea nu reprezinta nimic daca nu se naste din curtoazie, adica din inima.

Curtile regale franceze din secolele XVII-XVIII si-au pus amprenta asupra codului de bune maniere pe care il gasim si azi. Mai exact cuvantul de « baza » in acesta poveste este ETICHETA. Gradinarul-sef al regelui Ludovic al XIV-lea, ingrijorat fiind pentru soarta peluzelor proaspat insamantate, a asezat diferite inscriptii prin care cerea sa nu ii fie calcate peluzele. Chiar si asa, nu toata lumea respecta aceste « etichete » asa ca a obtinut un decret  din partea Majestatii, decret prin care se cerea respectarea etichetelor. De aici incolo cuvantul eticheta s-a bucurat de o altfel de importanta, desemnad un mod de comportare dupa anumite reguli.

Nici americanii nu au ramas mai prejos, prin intermediul lui George Washington, care a scris Reguli Civice. Cea mai renumita carte care descrie bunele maniere,  a fost scrisa in anul 1922 de catre Emily Post, surprinzator sau nu cartea se numeste Eticheta-in Societate, in Afaceri, in Politica si Acasa.

O sa pornim in incursiune catre codurile de bune maniere incepand cu numarul 1 al revistei Lady Personality, vom selecta si vom adapta personalitatii noastre informatille prezentate. Vom face legaturi intre bunele maniere si limitele personale si cu siguranta te indemn sa iei doar ceea ce ti se potriveste si te ajuta sa traiesti printre ceilalti oameni.

 

Anca Serban

Articole relevante

Imparte

Despre autor

Medic dentist. Imi plac oamenii sinceri, autentici. Sunt o fiinta in continua cautare.Principiul care ma ghideaza in ultima vreme e: Ai curajul sa te cunosti, accepti si iubesti exact asa cum esti.

(0) Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*