Corpul in relatie cu somnul

Corpul in relatie cu somnul

 

In timpul somnului, creierul transmite organismului ca a venit vremea sa ia o bine-meritata pauza.

Cand muschii se odihnesc si inima bate mai incet , mai bine spus corpul este paralizat,  creierul inca proceseaza informatii din timpul zilei si le transforma de obicei in vise .

Asa cum probabil vi s-a intamplat si voua , au fost cateva dimineti pe care le-ati inceput cu dureri de cap, in special lovituri sau vanatai. Aici este vorba despre cateva tulburari de somn care nu depind de o anumita varsta, desi unele dintre ele pot fi chiar grave. Cele mai des intalnite sunt:

1.  R.E.M (Rapid Eye Movement) – Cum am spus si mai sus , in timpul somnului corpul este paralizat. REM face ca aceasta paralizie sa fie inlaturata. In unele cazuri comportamentul in REM devine violent si se impune administrarea de anti-convulsive.

2. BruxismulBruxismul este una dintre cele mai des intalnite tulburari de somn si se manifesta prin scarsnirea dintilor in somn . Aceasta poate duce la afectiuni serioase ale danturii , iar cei care au aceasta problema poarta in timpul somnului o proteza transparenta.

3. Apneea in somn – Aceasta tulburare de somn se crede ca duce la moartea subita a bebelusilor in pat.Ea presupune  mici pauze in somn pe parcursul carora nu mai respiram deloc. O astfel de pauza rateaza cateva inhalari si se repeta de cateva ori pe noapte.  Persoanele care sufera de aceasta tulburare nu isi dau seama de acest aspect.

4. Vorbitul in somn – Individul poate vorbi tare sau poate mormai doar, poate spune cateva cuvinte sau discursuri intregi. Nu exista un tratament  pentru  aceasta tulburare.

O  tulburare de somn este o tulburare a tiparului de somn al unei persoane. Unele tulburari sunt atat de serioase incat intefereaza cu functionarea normala fizica, mentala si emotionala.

5. Sexsomnia– Acesta tulburare de somn ii face pe cei afectati sa comita acte sexuale in timpul somnului. Este considerata un altfel de somnambulism. In timpul acestei tulburari se inregistreaza activitati neobisnuite ale creierului. Sexsomnia nu este mereu problematica sau neplacuta pentru cei afectati sau partenerii lor.

6. NarcolepsiaO tulburare pe cat de ciudata, pe atat de periculoasa – adormitul oricand si oriunde. Narcolepticii tind sa intre direct in somnul REM si nu sunt capabili sa stea treji pentru o perioada mai mare de timp. Pot aparea si paralizia in somn sau halucinatiile – individul se simte treaz in mintea sa, dar trupul este paralizat.

7. Sindromul Kleine-Levin– Sindromul este o tulburare ce presupune nevoia excesiva de somn, uneori chiar de 20 de ore pe zi. Este de obicei insotita de o pofta uriasa de mancare si de hipersexualitate. Cercetatorii inca fac studii pentru a gasi un tratament benefic pentru aceasta.

8. Sindromul picioarelor nelinistite– Acest sindrom poate afecta mai degraba o persoana care este treaza, insa se manifesta si mai rau atunci cand persoana doarme. Miscarile repetate si constante ale picioarelor in somn apar cu scopul de a schimba o pozitie inconfortabila sau de a scapa de senzatii ciudate. Unii medici recomanda tratament cu anticolnvulsive sau metadona, insa este un subiect controversat.

Stai aproape de noi si in numarul 1 al revistei  Lady Personality vei  descoperimulte tratamente, atat pentru insomnii , cat si pentru unele dintre cele mai intalnite tulburari de somn .

Articole relevante

Imparte

Despre autor

Imi place femeia care isi doreze sa evolueze pe toate planurile si sa isi traiasca viata in armonie. Cu toate cred ca ne dorim sa ne traim viata intr-un mod frumos, cu cat mai multe momente incantatoare . Vreau sa traiesti si tu magia vietii. Vino alaturi de mine in aceasta calatorie.

(0) Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*