Care iti sunt nevoile?

Care iti sunt nevoile?

 

Nu exista vant favorabil daca nu stii in ce directie mergi. Ai nevoie de dragoste, de siguranta, de libertate, de autonomie si de a te simti util. Daca nu obtii un raspuns satisfacator la aceste nevoi, suferi sau te imbolnavesti. Esti invitat in cele ce urmeaza sa afli care iti sunt nevoile.

Dragostea este, pentru multi, nevoia cea mai importanta. Sa traiesti cu un partener intr-un mod satisfacator este rareori usor. Dragostea pe care o primesti sau pe care o oferi se amesteca deseori cu nesiguranta interioara, neputinta, teama de a fi abandonat sau respins. De aici posesia, exclusivismul si gelozia pe care puterea le opune iubirii. In acelasi timp, fidelitatea are un sens mai profund decat posesia: cum sa creezi in doi o relatie intensa in care interdependenta este scopul autonomiei, iar fidelitatea profunda fata de celalalt se imbina cu fidelitatea fata de tine insuti? “Te iubesc” este un sentiment minunat pe care va trebui adeseori sa il decantezi de ceea ce el ascunde: nesiguranta, posesie, gelozie.

Va trebui, de asemenea, sa cauti sa afli cum poti fi util celorlalti sau propriei persoane si sa-ti construiesti astfel sensul vietii tale. Pentru a te afirma si a-ti gasi autonomia va trebui sa retusezi etapele partial parcurse si sa desavarsesti procesul: dependenta, contradependenta, independenta si interdependenta.

Vei avea de parcurs un drum lung pana la a-ti castiga siguranta, mai curand in tine insuti decat in ceilalti, drum care merge in paralel cu castigarea autonomiei. Pornind de aici, vei putea sa-ti dezvolti libertatea necesara autonomiei, dar si construirii unei relatii apropiate puternice, atat cu tine, cat si cu ceilalti.

Cum ai acces la toate aceste aspecte in cel mai sanatos mod cu putinta? Cunoscandu-ti nevoile, insemnatatea lor, autenticitatea acestora si recunoscand partea care te afecteaza din ele. Familia este locul unde invatam majoritatea comportamentelor, ea ne defineste ca adulti, ne formeaza si suntem produsul a ceea ce am invatat in familie. In familie nu am invatat numai ceea ce ni s-a spus, ci si ceea ce am vazut.

Puterea exemplului e nepretuita, asa ca, daca ai fost invatat sa nu minti si sa nu furi, dar ai trait pe vremea lui Ceausescu si ai vazut cum parintii tai introduceau un film negru in contorul de curent pentru a nu inregistra consumul si a plati o factura mica, tocmai ai invatat sa minti si sa furi din familie.
.Ca si adult, e alegerea ta daca vei mai minti si vei mai fura. Esti responsabil acum de actiunile tale si de deciziile tale, indiferent de ce ai invatat in familie, acum poti schimba. Asa ca, daca familia te-a invatat sa fii nefericit pentru ca asa au fost si ei, acum ai crescut, esti adult si esti responsabil de fericirea ta. Totul se invata in familie, acolo ne formam dar… Tu alegi cum vei fi!

Paseste alaturi de mine pe drumul spre autoterapie, incepand cu primul numar al revistei Lady Personality.

Te invit sa mi te alaturi

Andreea Velescu

 

Articole relevante

Imparte

Despre autor

Imi place femeia care isi doreze sa evolueze pe toate planurile si sa isi traiasca viata in armonie. Cu toate cred ca ne dorim sa ne traim viata intr-un mod frumos, cu cat mai multe momente incantatoare . Vreau sa traiesti si tu magia vietii. Vino alaturi de mine in aceasta calatorie.

(0) Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*