Bunele maniere incep cu un SALUT

Bunele maniere incep cu un SALUT

Azi va propun sa realizam impreuna o pictura despre salut, istoria lui si modul in care a evoluat sau involuat; ramane sa stabiliti voi asta.
Salutul, reprezinta unul dintre cele mai importante elemente de curtoazie si este esential in stabilirea unor relatii cu cei din jur.

In vremea dinastiilor chineze apare atestarea salutului, care, se referea la formele de supunere. Povestile spun ca oamenii de rand trebuiau sa-si acopere ochii cu palma pentru a nu fi orbiti de lumina emanata de stralucitorul imparat.
Penelul meu se deplaseaza ince-incet impreuna cu voi spre Roma Antica,unde oamenii care se intalneau fata in fata obisnuiau sa-si ureze sanatate, rostind celebra formula de salut – „Salus”( sa fii sanatos), “Ave”(fii salutat), ”Servus”(sunt slujitorul tau, formula foarte respectuoasa) sau “Salve”( salut sau  buna ziua). Atunci cand se desparteau isi  adresau  cuvantul “Vale”( ramai cu bine).
Tot de atunci exista si obiceiul ca oamenii care se intalnesc sa-si stranga mana ca semn de salut si totodata drept dovada a sentimentului de bucurie rezultat din revederea celor doi. Datul mainilor reprezenta initial un semn al prieteniei sincere, rezultat din formula mainilor curate, golite de arme.
In vremea romanilor “Ave Cezar!” era insotit si de strangerea antebratelor ca semn de incredere, bratul neinarmat simbolizand pacea si prietenia.
Un alt semn de salut este si dusul mainii la frunte.Acesta dateaza din lume inca din Evul Mediu, cand cavalerii participanti la diverse intreceri isi alegeau o domnita pentru care luptau si faceau fapte eroice. La sfarsit, cand isi ridicau trofeele, isi duceau mana la frunte, gest ce urma sa arate ca erau orbiti de frumusetea doamnelor pentru care luptau.Tot in acele vremuri domnitele erau salutate cu reverente adanci si sarutarea mainii inmanusate. Ludovic al XIV lea o saluta si pe ultima bucatareasa cu aceeasi curtoazie pe care o manifesta fata de domnisoara Devaliere.

Cu timpul, acest gest a inceput să fie luat drept un semn de respect, preluat si practicat pe larg în cercul militarilor.

Grecii antici isi spuneau atunci cand se  intalneau CHARIE,  adica pace tie.

In China, locuitorii se salutau strangandu-si mana. Primii crestini  foloseau drept salut cuvantul PACE.

Locuitorii din America Latina se imbratiseaza pe post de salut.

Oamenii din Orient se saluta, lipidu-si palmele ca intr-o rugaciune si facand o plecaciune.

Cei ce locuiesc in Noua Guinee isi aseaza unul altuia frunze pe crestet in semn de salut.

Mai multe curiozitati veti regasi rasfoind cel de-al doilea numar al revistei Lady Personality.

Articole relevante

Imparte

Despre autor

Medic dentist. Imi plac oamenii sinceri, autentici. Sunt o fiinta in continua cautare.Principiul care ma ghideaza in ultima vreme e: Ai curajul sa te cunosti, accepti si iubesti exact asa cum esti.

(0) Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*