Bucuriile psihologice ale primaverii

Bucuriile psihologice ale primaverii

Creativitate Mod de viata — 02 Mai 2012

Cred ca suntem cu toate de acord ca am avut parte de o iarna mult prea lunga si friguroasa si ca putem incet-incet san e bucuram de razele soarelui si de tot ceea ce ne ofera acest minunat anotimp numit primavara. Aceasta ne ofera un bonus ce se numeste inflorirea ciresilor.
Efectele pozitive ale vremii bune, insorite, au fost bine documentate, astfel ca, atunci cand e soare, ai nevoie de 30 de minute pe care sa le petreci in compania razelor de soare. Efectele benefice asupra organismului nu sunt date doar de lumina si caldura soarelui ci si de mirosul si sunetul naturii.
In anii ’80, un bilolog evolutionist, Edward Wilson a inventat termenul de biofilia – afinitate innascuta a omului pentru natura. Aceasta afinitate a existat in trecutul nostru ancestral, zicea el si totodata spune ca am evoluat ca parte a peisajului nu ca ceva separat de el.
Multi psihologi au inceput sa ia in serios acest domeniu relativ nou al ecopsihologiei – ecologie si psihologie. Universitatea din Essex, a constatat ca pacientii spitalizati care au vedere spre natura, mediu rural, au avut presiunea arteriala semnificativ mai scazuta decat cei care nu au fost expusi unei astfel de vederi. Intre timp, cercetatorii au descoperit ca cei care au trait mai aproape de copaci au fost mai putin anxiosi, au suferit mai putin de violenta in familie si au fost mai sociabili.
Asadar, de fiecare data cand ai ocazia, inconjoara-te de natura. Adu natura in casa ta si iesi in natura de fiecare data cand ai ocazia.

Atunci cand aduci natura in casa ta, aduci si energie si vigoare, nu doar un ambient estetic. Exista plante ce supravietuiesc bine si in mediul salii de baie. Deci daca vrei poti aduce si acolo energie.
Francis Kuo spune ca «fara vegetatie, oamenii sunt doar niste fiinte ».
Sa recapitulam beneficiile pe care ni le ofera natura :
1. Omul a fost creat de natura si in natura. Analizeaza-te cum te simti cand esti in natura, se intampla sa simti ca ti-ai gasit locul. Oamenii au uitat de unde au venit. E timpul sa te intorci, prietena draga la natura.
2. Mirosul padurii, naturii, te trezeste, iti trezeste simturile si te face prezent.
3. Privelistea verde iti odihneste ochii, reprezinta cea mai buna metoda de relaxare pentru ochi. Azi, in era computerelor, ochii nostri sunt atintiti in fata ecranului mult prea multe ore pe zi. Asa ca, in loc sa abuzezi de diferite picaturi, abuzeaza de privelistea minunata. Daca faci asta, te vei bucura de o stare de bine interioara, pe langa efectul fizic.
4. Atunci cand te deplasezi in natura, faci, inevitabil miscare. Daca faci miscare atunci se elibereaza si « hormonii fericirii » ; astfel vei avea din nou, o stare psihica foarte buna.
5. Sunetul naturii este un alt atuu pe care ti-l poti procura singura, draga prietena. Sunt convinsa ca ai auzit de meloterapie. Atunci cand esti in natura, esti expusa la meloterapie. Asadar ai parte de o alta sursa de bine pentru starea ta de spirit. Sunetul naturii e un masaj pentru sufletul tau.

Articole relevante

Imparte

Despre autor

Imi place femeia care isi doreze sa evolueze pe toate planurile si sa isi traiasca viata in armonie. Cu toate cred ca ne dorim sa ne traim viata intr-un mod frumos, cu cat mai multe momente incantatoare . Vreau sa traiesti si tu magia vietii. Vino alaturi de mine in aceasta calatorie.

(0) Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*